Thursday, March 15, 2007

E un avion, e o pasare… nu! E o mustata! by Aly


Doar 5 etape pana la finalul acestei editii mondiale de sarituri cu schiurile: maine la Lillehammer, duminica la Oslo (Norvegia), iar pe 23, 34 si 25 martie la Planica, in Slovenia. Doar 5 etape si 60 de puncte intre norvegianul Anders Jacobsen si mustata zburatoare din Polonia, Adam Malysz care recupereaza la greu si vrea trofeul rau de tot.

Pe locul 3 in clasamentul general este pustiul de doar 17 ani din Austria, Gregor Schlierenzauer, la o diferenta de 169 de puncte fata de primul loc. Urmeaza elvetienii Simon Ammann si Andreas Küttel si austriecii Thomas Morgenstern si Andreas Kofler. Finlandezul zburator, Janne Ahonen, este doar pe locul 11.

Sa revenim la preferatul meu, Malysz, care si-a inceput cariera in 1995, la 18 ani. Primul succes l-a avut in sezonul 2000-2001, cand a castigat Turneul Celor 4 Trambuline, titlul la trambulina normala si locul doi la trambulina mare. La Jocurile Olimpice de la Salt Lake City a pus mana pe un argint si un bronz, iar in 2003 a castigat ambele medalii de aur (trambulina normala si mare). Polonezul a devenit astfel pimul saritor cu schiurile din istoria acestui sport care si-a trecut in palmares 3 tilturi mondiale consecutive.

In mod normal, urmeaza faima. Cu toate acestea, Malysz s-a plans in 2005 ca popularitatea lui a scazut de la 2 la 8 metri. Ce-a vrut sa spuna cu asta? Pai, la inceputul victoriilor nu putea sa merga decat 2 metri in afara casei pana sa-i ceara cineva un autograf. Acum poate merge 8 metri pana sa se intample acest lucru. Polonezul de 29 de ani este casatorit cu iubita lui din liceu, Izabela, si are o fetita, iar printre hobby-urile lui se numara fotbalul si masinile. Ultima victorie a vulturului polonez a fost la Campionatele Mondiale de Schi Nordic de la Sapporo, in Japonia, la trambulina normala, adaugandu-si astfel in palmares ce-a de-a patra medalie de aur.
Si acum un colaj de sarituri pentru cei care stau cu fundul pe scaun cate 9-10 ore pe zi cu mesajul: lasati, naiba, mouse-ul si telecomanda si mergeti macar la patinoar atata timp cat mai puteti... ca acum vine vara!

No comments: