Monday, March 26, 2007

Nationala alba by Andrey R


S-a dus vremea prafurilor, care adormeau nationala. Albul nu mai este cel pe care fotbalul romanesc il inhala in trecutul apropiat. A devenit culoarea nationala, dupa meciul din Olanda. Un punct mare reusit de o echipa mare.

Romania a fost mai bun ca Olanda si n-o spunem noi romanii subiectivi, ci olandezii, care s-au prins repede ca romanii nu mai sunt ca acum doi ani - prafuiti, fricosi si usor de batut. Mutu nu mai este "drogatul", este liderul unei generatii. Chivu a simtit cu noul nas mirosul de fotbal bun al Romaniei. A fost suparat ca n-a avut cum sa joace. A ratat hora romaneasca de la Rotterdam. Un port blestemat, altadata, pentru romanii, a insemnat locul reinvierii unei nationale. Unei generatii care a ratat tot. Acum e timpul sa schimbam rolul. E timpul unei calificari de care suntem mai aproape ca niciodata. Sa uitam de Slovenia, care ne-a lasat acasa. Sa uitam si minutul blestemat de la Copenhaga, si injuraturile aduse de mii de romani lui Urs Meier. Sa uitam ca generatia lui Chivu si Mutu n-a ajuns niciodata acolo sus. Sa uitam ca a existat un Hagi. De la el, Romania n-a mai simtit niciodata aerul unui turneu final.

In Olanda, Mutu si ceilalti au aratat ca fotbalul romanesc traieste. Ca nationala e capabila de minuni. E capabila sa duca fotbalul romanesc unde n-a mai fost de 7 ani.
Stomatologul Merk n-a mai fost arbitru de casa, cum obisnuia. Avem un Mircea Sandu intre sefii de la UEFA si s-a vazut asta. N-a fost cu noi, dar nici impotriva noastra. Asta e un plus la psihic pentru fotbalistii romani, care porneau din start cu gandul ca vor fi furati. In Olanda n-a mai fost asa. Si sunt sigur, ca nici de acum inainte nu va mai fi.

Romania este o echipa mare, dupa un rezultat mare. 0-0 nu este o minune, este o munca pe care romanii au respectat-o. Nu pentru bani, ci pentru onoarea de a fi roman! Si s-au mandrit cu asta dupa multa vreme.

No comments: