Wednesday, March 21, 2007

Mourinho din Giulesti by Andreea


19 ani, varsta la care o tinem numai in cluburi, petreceri si distractii. El, la un an dupa majorat, debuta cu o victorie in Divizia A, intr-un meci Sportul Studentesc - ASA Targu-Mures. In 2002 si-a agatat definitiv ghetele in cui tot cu o victorie. Ultimul meci, Rapid-FC Arges, l-a prins intre buturi din postura de vice-presedinte al clubului din Giulesti.

Are in picioare 9 meciuri in Cupa UEFA in sezoanele '96-'97 si 2000-2001. Cariera de antrenor si-a inceput-o sub Tampa, antrenand un sezon Brasov-ul. De 3 ani e la Rapid, fiind cel mai longeviv antrenor din Liga 1. Sub comanda lui, echipa de sub podul Grant a respirat sezonul trecut aerul primavaratic de cupa europeana: sferturile Cupei UEFA din care a fost eliminata de concitadina Steaua, dupa 2 meciuri egale.

A crescut intr-o familie in care invitat permanent la masa a fost Maria-Sa fotbalul. A invatat meserie de la cel mai de success antrenor roman, care-i este si tata. Poarta un nume cu rezonanta atat in tara cat si peste hotare. Si-l poarta cu mandrie.

Legione Granata il respecta. Vestiarul vede in el un prieten. A reusit sa se impuna in fata jucatorilor nefiind o persoana autoritara, ci mai degraba prin respect si prietenie. A adus in peisajul fotbalului romanesc o noua abordare a antrenoratului. A aratat tuturor ca performanta nu se face cu violenta, fie ea fizica sau verbala. Este unul din putinii antrenori de pe plaiurile mioritice care recunoaste cand echipa sa nu merita sa castige, necautand in stanga si-n drepta vinovati fara vina. Elegant in vorbe si in comportament traieste pe margine fiecare meci la cote maxime. Trateaza fiecare confruntare ca si cum ar fi cea mai importanta din cariera. Pentru el nu exista echipe mici sau echipe mari, numai echipe care trebuie invinse.

Cu el pe banca, echipa patronata de George Copos a castigat anul trecut a 12-a Cupa a Romaniei, trofeu ce a i-a permis Rapidului o prezenta in grupele Cupei UEFA din care a iesit neinfranta. In actualul sezon, Rapid ocupa treapta a 2 a clasamentului, lucru ce ar duce feroviarii la finalul sezonului in preliminariile Ligii Campionilor.
Paltonul negu si fularul infasurat in jurul gatului i-au adus asemanarea cu portughezul Jose Mourinho. N-o fi Rapidul de valoarea londonezilor, dar el cu prisosinta isi merita comparatia : Razvan Lucescu - Mourinho din Giulesti.

No comments: