Sunday, February 25, 2007

Diavolul rosu se imbraca de la Nike


Desi a urmat cursurile unei scoli catolice, Wayne Rooney, atacantul lui Manchester United, este recunoscut pentru atitudinea sa neortodoxa. A intrat in conflict cu numerosi fotbalisti, s-a batut in cluburi de noapte, si-a tradat echipa de suflet, a frecventat prostituatele, a acumulat datorii din cauza jocurilor de noroc, iar iubita lui este o preferata a tabloidelor.

In septembrie 2005, jucatorul lui Manchester a fost implicat intr-o disputa cu fostul capitan al Angliei, David Beckham. in timpul unui meci de Liga Campionilor, impotriva celor de la Villareal, Rooney a fost trimis pe banca deoarece a aplaudat in mod ironic arbitrul, care il sanctionase cu pu]in timp inainte. Clubul l-a scuzat deseori motivind ca indisciplina sa de pe teren se datoreaza virstei fragede. De aceea, multe echipe adverse folosesc aceasta arma impotriva lui si il provoaca pentru a fi, mai apoi, sanctionat. De acest lucru a profitat si Cristiano Ronaldo, in sfertul de finala de la Campionatul Mondial din Germania, de anul trecut. Provocat in repetate randuri, Rooney l-a impins pe Ronaldo, apoi a primit un cartonas rosu. Imediat dupa eliminarea englezului, Ronaldo a fost vazut facind cu ochiul bancii portugheze. Cazul a fost investigat de comitetul FIFA, iar Rooney a fost suspendat doua meciuri si a primit o amenda in valoare de 5.000 de franci elve]ieni. Dar pustiul teribil nu s-a oprit aici. in august 2006, intr-un meci impotriva fostei campioane europene, FC Porto, Rooney a fost eliminat din nou, dupa ce a lovit un adversar cu cotul. Asociatia de Fotbal din Anglia a primit un raport de 23 de pagini de la arbitrul care i-a acordat cartonasul rosu, in care descria brutalitatea lui Rooney, si apoi a decis sa-l suspende timp de trei meciuri. Fotbalistul a protestat prin amenin]area cu retragerea drepturilor de folosire a imaginii sale, dar Asociatia nu s-a lasat impresionata.



Deseori, comportamentul lui Rooney s-a presupus a fi influentat de muzica artistilor preferati: Eminem si discipolul sau, 50 Cent. Nici faptul ca Mike Tyson este sportivul sau favorit nu a fost o surpriza pentru multi. Cariera englezului a fost plina de conflicte inca de la transferul sau de la Everton, echipa pentru care a evoluat timp de doi ani. Atasamentul sau fata de Everton a fost aratat in numeroase rinduri, dar cel mai mult i-a impresionat pe suporteri cind a imbracat un tricou pe care scria: “Odata un albastru (cu referire la culorile clubului), mereu un albastru”. Mutarea la Manchester, in 2004, a stirnit antipatia fanilor lui Everton, care l-au catalogat drept un tradator. Meciul de debut la “diavolii rosii” a fost impotriva celor de la Fenerbahce si a fost marcat de un hattrick si o pasa de gol. Tot in acel an, Rooney se facea remarcat pe plan international, odata cu evolutia sa de la Campionatul European din Portugalia, unde a inscris patru goluri.



Nici viata personala a englezului nu a fost scutita de scandaluri. Acesta a recunoscut desele vizite, din tinere]e, la prostituate, afirmind ca ele sint greseli specifice virstei. In aprilie 2006, ziarele din Anglia l-au acuzat ca are datorii de peste 700.000 de lire sterline, din cauza jocurilor de noroc. Rooney a fost luat in vizor din nou, in septembrie, cind a fost acuzat ca l-ar fi lovit pe Michael Grey, intr-un restaurant. Se pare ca fundasul celor de la Blackburn l-ar fi provocat adresind insulte iubitei lui Rooney, Coleen McLoughlin, o preferata a ziarelor de scandal. Doua luni mai tirziu, Rooney a fost luat la intrebari de catre politie, in urma unei batai, la intrarea unui club de noapte, din Manchester. Un papparzzo l-a acuzat pe acesta ca l-ar fi hartuit deoarece incerca sa-l fotografieze. Desi in majoritatea cazurilor fotbalistul era vinovat, legea i-a dat cistig de cauza intr-un proces impotriva a doua ziare britanice, care i-au platit lui Rooney 100.000 de lire sterline despagubiri. Acestea scrisesera ca sportivul si-ar fi bruscat logodnica, intr-un club de noapte. Avind in vederea toate acestea, nimeni n-ar banui ca filmul sau preferat este Grease si ca este un cititor avid al seriei Harry Potter.

No comments: