Friday, February 9, 2007

Asa e-n tenis by Giova


Romanii se impart in doua categorii: cei care incearca, dar esueaza lamentabil si cei care o lasa asa, fara nici un efort, traiesc de pe o zi pe alta, poate cine stie... intr-o viata viitoare vor veni americanii, europenii sau amerindienii sa ne faca un bine. Tenisul este un sport pe care-l iubesc de mic, am facut putin si inteleg cat de cat cu se mananca. De aceea ma enervez in fiecare an la meciurile de Cupa Davis, in care romanii sunt exact ca-n viata de zi cu zi, mediocri. Am avut un Nastase, care a fost mult mai tare la vremea lui decat Hagi in fotbal si ne vom mandri cu el pana vom muri.

Ultimul obstacol din Cupa Davis, Franta. O sa spuneti..."Franta e echipa buna, are nu stiu cate sute de mii de jucatori de tenis, Grosjean e mai mereu prezent in primii 20 in ATP, Gasquet a fost numarul unu in lume la juniori". Da. Si? Care e problema? Trebuie sa ne consideram invinsi de la tragerea la sorti? Eh, domnul Hanescu s-a considerat invins de la incalzire si pustiul Gasquet l-a executat fara mila. O plimbarica in Franta nu i-a stricat lui Victor, de altfel un baiat de nota 10, care vine dupa o accidentare si de pe locul 700 in ATP. Atunci cand iti reprezinti tara nu exista insa scuze, fie ca esti Hanescu, Contra, Ponor sau alti sportivi cu har de pe la noi. 1-0 pentru francezii nesuferiti in 93 de minute, adica vreo jumatate de ora pe set. Vine randul lui Pavel. Are 33 de ani si stie tenis cat toata Romania la un loc, dar a dus cu el la resedinta din Germania toate romanismele posibile. Da impresia ca poate, dar se impotmoleste. E pe alocuri genial, dar face cele mai elementare greseli din lume in momente cheie.

Revine omul nostru de la 1-3 in primul set cu Grosjean si castiga 6-4. In setul doi povestea se repeta, dar si mai spectaculos, cu 5 game-uri castigate de la 2-5. Deja se puneau pariuri: Pavel in trei seturi. O sa fie 1-1 in prima zi si brusc vrem mai mult de la viata, facem rezervari la baruri sa sarbatorim o victorie mare in fata unor francezi care s-au dat frati cu noi tot timpul si ne-au injughiat de cate ori au putut. La Clermont - Ferrand se lasa linistea, francezilor din tribuna le tremura paharul de vin din mana de nervi. Grosjean si-a facut insa un calcul simplu: "Pavel e roman si ei nu au castigat clar nici un meci in viata lor".

Si asta poate sa spuna cu mana pe biblie Hutupan, Piturca, Ghita Muresan, Doroftei, Belu. Eh... Belu nu, ca el si acum bantuie visele a zeci de antrenori de gimnastica din China pana in America care se roaga sa conduca sportul romanesc inca vreo 20 de ani, ca (Doamne fereste!) se intoarce la lotul de gimnastica si ia inca vreo 100 de medalii. Ma scuzati, domnu' Belu, dumneavoastra sunteti un alt fel de roman, pe care am vrea sa-l vedem mai des.

Revenind la Grosjean, baiatul a calculat-o bine. Incet, incet, ca si el are 29 de ani si se apropie de vremea numaratului banilor, l-a tocat pe constanteanul nostru, asa cum a facut-o si la Roland Garros anul trecut. 6-3, 6-1, 6-2 cu un Pavel uneori genial, dar de cele mai multe ori depasit de forta cu care lovea adversarul sau mai mic cu 7 centimetri si mai usor cu 8 kilograme. Maestrul Caragiu, un roman din categoria Belu, avea o vorba: "Ca asa e-n tenis". Eu as zice: "Ca asa e-n Romania"

No comments: