Friday, February 9, 2007

Campioni la scuze by George


Despre romani se spune ca sunt campioni la misto si la pasa cu calcaiul. Insa inteleptul din popor care a glasuit zicerea de mai sus a uitat si o alta " calitate " a locuitorilor din spatiul carpato-danubiano-pontic. Romani sunt asi la cautat si gasit scuze.

Nu fac exceptie, nici tricolorii. Imi aduc aminte de un patrulater jucat in urma cu mai multi ani de o selectionata romana in Thailanda. Ei bine, ai nostri au pierdut finala disputata impotriva unei reprezentative din nordul Europei. Care a fost cauza esecului? Caldura excesiva in opinia jucatorilor si antrenorilor. De parca adversarii veneau de undeva din Africa si nu dintr-o zona in care frigul domina mai tot anul. De aceasta poveste mi-am amintit dupa ce am citit declaratiile tricolorilor facute dupa amicalul cu Moldova. Domnisoarele de pe teren s-au simtit intimidate, pe alocuri chiar jignite, de suporterii mai rai de gura aflati in tribunele Stadionului National. "Nu mai vin la nationala" a spus unul, "trebuie sa ne mutam in provincie" a zis altul. Totul de la cateva fluieraturi si injuratori administrate insa in urma unei prestatii de-a dreptul penibile a nationalei.

Aceste scuze, auzite din gura unor fotbalisti profesionisti, nimeresc precum nuca in perete. Ma intreb daca X sau Y si-a permite asemenea afirmatii la echipele lor de club. Oare Cosmin Contra, dupa ce da o centrare proasta, este felicitat de fanii lui Getafe? Oare Gabi Tamas ar fi fost aplaudat dupa cele doua pase gresite din meciul cu Moldova daca "reusitele" ar fi fost consemnate la o partida a celor de la Celta Vigo? Dar vinovatii principali nu sunt ei. Selectionerul Victor Piturca a dat de-a lungul timpului replici ajunse celebre. Omul care a interzis vizitele nationalei in Giulesti pentru ca i s-a cerut demisia dupa meciul cu Olanda, ne da constant lectii de antrenorat si de viata. "Hai, nu ma intrebati de Ogararu?" spunea selectionerul in urma cu o saptamana. Adica, mai baieti, nu v-ati obisnuit? Eu, Victor Piturca, am painea si cutitul, convoc pe cine vreau eu. Ogararu, titular la Ajax? Ei, si!? Sergiu Radu si Vlad Munteanu, staruri in Bundesliga?
"Sunt jucatori buni", zice selectionerul, "dar sub nivelul celor prezenti deja la echipa nationala". O adevarata injectie de optimism pentru romanii de la Cottbus. Piturca le-a pus stampila. Nici titlul de golgeter in Bundesliga pentru Sergiu Radu, nici un transfer la Bayern pentru Vlad Munteanu, nu ii vor schimba parerile selectionerului.

Lui Ogararu i-a agatat o tinichea de gat "evolutia din partida cu Olanda", iar fundasul dreapta se chinuie degeaba sa se impuna la Ajax. Cireasa de pe tort a fost declaratia de dupa partida cu Moldova, pentru ca nu-i asa, suntem campioni la scuze. Dincolo de afirmatia "a fost un test bun", Piturca a aflat de ce fanii l-au fluierat pe el si pe Contra. "Anumite ziare au interese sa-l promoveze pe Ogararu". Ne-ai convins, nea Piti! Deci, microbistul roman, ala pe care il vreti in tribune la meciurile importante, "credeam ca vor veni 50-60.000 de spectatori ", nu poate gandi simplu. Nu are televiziune prin cablu, nu vede meciuri, nu poate emite opinii. Asta e cea mai buna scuza! Atacul e cea mai buna aparare, o stie si selectionerul, doar a marcat suficiente goluri la viata lui.

Il asteptam cu scuzele de rigoare dupa un eventual esec cu Olanda. Putem face cateva preziceri: "olandezii au jucat toata iarna, in vreme ce ai nostri, cel putin jucatorii din Liga 1 au somat aproape 3 luni", "nivelul adversarilor este evident superior", "olandezii au resurse sa formeze doua echipe nationale", starea terenului, psihicul fotbalistilor romani, etc.

No comments: