Monday, March 5, 2007

Campionatul European de judo – Belgrad 2007 by Teo


Prima editie a Campionatelor Europene de judo a avut loc in 1951 la Paris, oras care a mai gazduit intrecerea continentala de inca 6 ori. La inceput, concursul se organiza numai pentru baieti la o singura categorie de greutate OPEN, dar si dupa gradul de maiestrie pentru purtatorii de Centuri Negre 1 DAN, 2 DAN, 3 DAN si centura Maro.

30 de ani se implinesc in 2007 de la prima medalie cucerita de romani la Campionatele europene. Cel care a spart gheata a fost Arpad Szabo care cistiga medalia de argint la Ludwigshafen, performanta care s-a repetat si in urmatorii 2 ani. Prima perioada de “AUR” pentru Romania a fost la inceputul anilor ’80 cind Vlad Nicolae cucerea la Viena titlul European la categoria 65 kg. Anul urmator, la Debrecen, Constantin Niculae urca si el pe prima treapta a podiumului, iar in 1983 Mircea Fratica devenea campion continental la categoria 78 kg. Pina la sfirsitul deceniului ‘80 si-au mai pus la git medalia de aur Ilie Serban si Mihai Cioc.

A urmat “seceta de aur” a anilor ‘90 care s-a incheiat in anul 2000. La intrecerea din orasul polonez Wroclaw, Adrian Croitoru (actualul antrenor al lotului national) si Laura Moise deveneau campioni europeni in cel mai bun an de pina atunci pentru judo-ul romanesc. Incepea a doua perioada de “AUR”. La editia din 2004 gazduita de Bucuresti, judoka romani au reeditat performanta din 2000; acum protagonisti au fost Alina Dumitru si Ioana Dinea – Aluas care urcau pe cea mai inalta treapta a podiumului. In 2005 si 2006 Alina Dumitru si-a pastrat invincibilitatea pe continent la categoria 48 kg.

Este un record pentru Romania cistigarea de 3 ori consecutiv a titlui European si Alina Dumitru este capabila sa cistige pentru a 4-a oara medalia de aur. “Titlul European este important, dar cel mai important concurs din acest an pentru mine este Campionatul mondial din toamna, pentru ca primele 5 locuri se califica direct la Jocurile Olimpice de la Beijing de anul viitor. Asta m-ar ajuta sa am un an 2008 mult mai linistit fara grija calificarii si as putea sa ma pregatesc in liniste“, spune Alina Dumitru.

Eurosport va transmite editia din 2007 a campionatelor europene de judo care se va desfasura la Belgrad, in perioada 6-8 aprilie. Romanii pot spera sa-i vada urcind pe podium pe Alina Dumitru si Ioana Dinea la feminin si pe Claudiu Bastea, Dan Gheorghe Fasie si Daniel Brata la masculin .

3 comments:

Online Products said...

Treaba faina, imi place sa vad fetele cum se bat pt suprematie in ring :)

Lina Posada said...

Fete care se bat, ce poti cere mai mult de atat? Probabil fete cu putine inhibitii care se bat, dar aia e o alta poveste!

Jones said...

Iti spun sincer, nimic nu se compara cu niste fete dragute, decat poate, niste fete dragute care isi dau pumni si piciare de dragul sportului!