Monday, February 19, 2007

Tenisul intre Europa si America by Adina

Il caut din priviri pe Pavel si vad il el esenta tenisului: pasiune, incrancenare, talent. Visul unui european, fie ca e Edberg sau Nadal, e sa castige frumos. Americani au brevetat expresia "Numai numarul unu exista. Daca esti finalist, ai jucat degeaba". Noi, europenii vrem mai mult decat o cupa, vrem placerea de a juca si vrem aplauze, ca doar de-aia vin oamenii la teren... decenarea trofeului o vad la tv, din mai multe unghiuri.

Nu ca romanii ar reprezenta tenisul european, iar americanii- echipa care ne-a batut norocos in 2006 la San Diego, dar parca nici nu poti lasa de la tine cand vine vorba de subiectivitate. Si zic clar ca tenisul nostru e mai frumos decat al lor. Poate acest lucru vine si din mentalitatea de invingator cu care americanii parca se nasc sau din dorinta noastra ca europeni de a demonstra ca pe ce punem mana devine mai elegant, mai frumos si mai pasionant. Il exclud de aici pe Roger Federer care, cu toata zestrea europeana, arata orice pe teren, numai placerea pura de a juca tenis nu. Poate placerea pura de a castiga…Mi s-a intamplat de multe ori ca la meciurile de Grand Slam sa ma trezesc tinand cu oricine numai american sa nu fie. Snobism? N-as spune. Un tenisman american intra pe teren pentru a castiga, in vreme ce unul european vine sa lupte. Tenisul e in primul rand spectacol si nu curs de tehnica. Habar n-am care-i diferenta tehnica intre un stil sau altul. Nu stiu ce lovituri manuiesc mai cu spor americanii si ce le lipseste europenilor. Pentru ca, desi am inceput sa pricep mai mult din ce-i aia slice sau backhand sau topspin, nu le caut in meciuri. Caut incrancenarea din ochii unui Nadal si nu privirea sigura a unui Roddick. Caut racheta rupta a lui Pavel si nu o strangere de mana a fratilor Bryan la sfarsitul meciurilor. E o lupta intre ratiune si simtire. Si intre un meci jucat cu capul si unul jucat cu inima, il voi alege oricand pe cel din urma. Care va fi cel dintai.

2 comments:

Matei said...

salut..stiu ca sunt offtopic cu comment-ul, insa nu am stiu cum sa iau legatura cu tine.
ms pentru aprecierile despre blog! sunt OK sa facem un link exchange.
te pot pune in lista de blog-uri (blogroll) pe care le sustin. daca ai alta varianta sunt deschis. numai bine,
Matei

Anonymous said...

EU SUNT Kety Sandy vreau să dau mulțumiri și i se va da întotdeauna datorită dregbo care a adus înapoi divorțeze de soțul meu, care mi-a lăsat pentru 6 ani în 48 oră, am spus despre acest lucru săptămâna trecută, dar am promis să-i spuneți întotdeauna oamenilor despre acest lucru în fiecare week-end astfel încât cei care nu au citit despre el săptămâna trecută va citi despre el în această săptămână, am fost în căutarea pentru modul de a ramane insarcinata si cum să obțineți divorțeze de soțul meu înapoi la viața mea, pentru că-l iubesc cu toată inima mea, am Nu l-ar putea înlocui cu orice organism, o zi am fost uitam la televizor mea când am văzut o doamnă și mulțămiți, unul dregbo și spune lumii cum a ajutat-am fost atât de șocat nu am putut sa cred pentru că niciodată n-am învățat că există puteri care poate aduce căsătorie înapoi pierdut, atunci care a fost cum am decis să-l contacteze prea pentru că am într-adevăr nevoie de divorțeze de soțul meu înapoi, când l-am contactat i-am spus totul și mi-a spus să nu vă faceți griji că divorțul soțul meu va fi cu siguranta din nou pentru mine, în termen de 48 oră la prima nu am putut să cred că am fost gândit cum ar putea cineva care a trecut de 6 ani se întoarcă în termen de 48 de ore, astfel încât atunci am decis sa ma uit la și a vedea, de necrezut în următorii 48 de ore am primit un telefon de la număr necunoscut asa ca am alege apel următorul lucru i-ar putea auzi a fost vocea mea soți a fost pleda si ma cerșit la telefon că ar trebui să-l ierte că eu ar trebui să uite tot ce s-au întâmplat ca el nu știa ceea ce a venit peste el, el nu a promis să plece pentru orice motiv, că el a fost foarte rău pentru ce a făcut, am fost atât de surprins, deoarece nu am crezut că acest lucru ar putea întâmpla, astfel că a fost modul în care am acceptat scuzele lui și în dimineața următoare sa întors acasă să mă cunoască și încă pledând pentru mine să-l ierte i-am spus că totul este în regulă, care l-am iertat, că a fost cum am început din nou și are Chang, am promis să spun această mărturie în post de radio, comentând această mărturie că acum sunt insarcinata, dar încă bine înainte de această lună expirarea promit să spun asta în post de radio și i se va domnule, vă mulțumesc foarte much.World vă rugăm să te implor oameni pentru a încerca și de a ajuta-mi mulțumești pe acest om pentru mine, sau dacă aveți nevoie de ajutor lui aici este sa adresă e-mail dregbosolutioncenter@gmail.com